dijous, 6 de novembre del 2014

Conclusions...

A la revista local la Segarra del mes de setembre vam publicar el següent escrit per tancar l'experiència del primer camp de voluntariat internacional colomí:

Qui ens havia de dir, ara fa un any, quan tot just ens preguntàvem què coi era un camp de voluntariat internacional, que ens en sortiríem prou bé! Després de força preparatius, el diumenge 3 d’agost va arribar el moment d’anar a recollir els voluntaris a l’estació d’Igualada. Eren 10 voluntaris d’entre 18 i 27 anys que venien de Dinamarca, Bielorússia, França, República Txeca, Croàcia, Ucraïna, Polònia i Euskadi, a més de la coordinadora, la Gemma, i l’Alexandra, voluntària local. A partir d’aquell moment, tot va sortir rodat: els matins treballant a la resclosa, les tardes una estona a la piscina i, després amunt i avall amb les activitats que els havíem preparat. Visites guiades, xerrades, excursions a peu i en bici, sortides a la platja i a Montserrat, sopars interculturals... Un no parar, vaja.

Potser us pregunteu si tot aquest enrenou ha valgut la pena. Doncs ara ja puc respondre millor què és un camp: una gran experiència on comparteixes, aprens d’altres maneres de fer, et comuniques, fas amistats, cooperes, guanyes habilitats personals i convius en un grup intercultural.

A l’inici del camp ens plantejàvem si el grup funcionaria i si avançaríem amb la neteja a la resclosa, i val a dir que estem molt contents amb els resultats. El grup de joves ha estat maquíssim, s’ha creat una molt bona dinàmica de grup a Cal Nialet, on havien d’organitzar-se amb la cuina i tasques de la casa. La feina feta a l’entorn del riu, la podeu comprovar vosaltres mateixos. El camí és molt més transitable, està net i obert, i la resclosa ha quedat descoberta de tanta vegetació. Però això no s’acaba aquí, caldrà preservar la zona i seguir-hi treballant i, així, recuperar una part de la història colomina i poder gaudir d’un espai natural ben conservat. Alguns voluntaris colomins, amb la secció de patrimoni de l’Associació Cultural Baixa Segarra al capdavant, ja s’han tornat a trobar a la resclosa per seguir treballant. Si hi voleu posar el vostre granet de sorra, envieu un email a tribusdelasegarra@gmail.com, i us informarem de les jornades de treball.

Finalment, creiem que ha estat una experiència bonica i enriquidora, tant per als colomins i el nostre entorn natural, com per als voluntaris. A més de donar força i empenta al projecte de neteja de la resclosa, els joves van donar vida al poble les dues setmanes que van ser aquí. Estan molt agraïts amb la implicació i col·laboració de tantes persones, tant en la feina com en el dia a dia i les activitats.

Per això, en nom seu i dels que hem organitzat el camp de voluntariat, volem agrair la participació de TOTS... els que ens heu donat hortalisses, heu treballat a la resclosa, heu guiat els voluntaris, els heu portat en cotxe o deixat la bici, els heu acollit a sopar i a cuinar algun dia, els heu ofert un taller, els heu explicat més sobre el nostre poble o simplement els que els heu saludat pel carrer amb un somriure, perquè heu ajudat a què es sentissin com a casa. I, especialment, cal mencionar la col·laboració de les entitats que han fet possible el camp: Santa Coloma en Transició, la Fundació Quer Alt, l’Associació Cultural Baixa Segarra, el Centre Excursionista Queralt, els Diables Keresus, les Festes de la Minerva i l’Ajuntament de Santa Coloma. Tal com deien els nois i noies: GRÀCIES, GRÀCIES, GRÀCIES!!!


Júlia Mullerat Padró